Založ si blog

Bosco Verticale je vzorom pre projekt Treenium

Ľudstvo v procese evolúcie občas zabúda na to, aby malo rado a vážilo si svoju vlastnú planétu. Pokiaľ „deti“ vyrástli, Mama-Zem si vytrpela veľa zlého, škodili jej. Mnohé fabriky, závody, prevádzky, rôzne druhy dopravných prostriedkov denne vyhadzujú do atmosféry neutešujúce  množstvo škodlivých látok, solí, ťažkých kovov a iných chemických látok. V najťažšej situácii je životné prostredie v okolí veľkých priemyselných podnikov a veľkých miest.

V tejto súvislosti je najpríťažlivejší projekt BoscoVerticale, ktorý sa dokončil v srdci talianskeho mesta Miláno, v štvrti IsolaDiMilano. Ak tento názov preložíme z talianskeho jazyka, znamená Vertikálny les. Aký les sa dá pestovať v strede mesta?

V skutočnosti podstata názvu obytného domu je tom, že odborníci firmy BoeriStudio, vypracovali symbiózu obytného viacposchodového obytného domu a zelenej výsadby. Konečné riešenie objektu predstavila architektonická kancelária BoeriStudio v roku 2008. Projekt pozostáva z dvoch budov. Jedna má výšku 87 metrov a druhá 119 metrov.

Samotná myšlienka ozdravenia veľkých vysadzovaním zelených porastov miest nie je nová. Kedysi sa dostávala do života vysadzovaním alejí, parkov a záhonov. Nedostatok voľných pozemkov v strede mesta, ale aj ich vysoké ceny, boli motívom pre architektov, na hľadanie alternatívnych ciest ozdravovania miest.

Architekt MichelleBrunello, ktorý mal kedysi na starosti dizajn mesta  Miláno počas niekoľkých rokov, ako prvý vyslovil myšlienku vertikálneho lesa. Dať dokopy na prvý pohľad nespojiteľné veci, železobetónové konštrukcie a ekologický systém celého parku, nie je jednoduché. Architektovi MichellemuBrunellovi prišli architekti SteffanoBoeri a Jean AdndreaBarekka.

V milánskom komplexe bol vysadený skutočný les, ktorý pozostáva z 800 stromov rôzneho druhu, 4 000 kríkov a 15 000 trávnatých plôch. Zavlažovanie a hnojenie ekologického systému má na starosti inteligentný systém, ktorý sa nachádza v obytných domoch.

Tento projekt je vzorom pre projekt Treenium, ktorý vyrastá v bratislavskej štvrti Ružinov. Bude prvým zeleným domom, ktorého stálym architektonickým prvkom budú stromy a kríky.  Podstatou projektu je to, že na obytnom dome budú rásť stromy, kríky a tráva. Na obytnom dome bude takmer tisíc rastlín, ktoré budú výrazným architektonickým prvkom domu a jeho neoddeliteľnou súčasťou. Bude na ňom rásť 82 stromov, 131 tují, 61 borovíc, 524 kríkov a 152 plazivých rastlín. Na streche obytného domu bude zazelenená plocha, ktorá bude vhodná na trávenie voľného času detí, ale aj dospelých.

Pol storočie skupiny Pink Floyd

12.08.2017

Pred päťdesiatimi rokmi vyšiel debutový album skupiny Pink Floyd, jednej z najvplyvnejších skupín XX. storočia. Vo Veľkej Británii 5. augusta 1967 uzrela svetlo sveta mono verzia albumu The Piper at the Gates of Dawn (Gajdoš v bráne úsvitu). Názov pochádza zo siedmej kapitoly knihy Kennetha Grahama Vietor vo vŕbach alebo žabiakove dobrodružstvá. Nahrávka bola prvým dielom [...]

Nobelova cena za ekonómiu 2016 – za rozvoj teórie kontraktov

05.12.2016

Cena Švédskej národnej banky za ekonomické vedy pamäti Alfreda Nobela (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), neoficiálne Nobelova cena za ekonómiu. Cenu udeľuje raz ročne Švédska kráľovská akadémia vied. Je najprestížnejšou cenou v oblasti ekonomických vied. Na rozdiel od ostatných cien, ktoré sa udeľujú na špeciálnej [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5346x
Priemerná čítanosť článkov: 1782x

Autor blogu

Kategórie