Založ si blog

Pol storočie skupiny Pink Floyd

Pred päťdesiatimi rokmi vyšiel debutový album skupiny Pink Floyd, jednej z najvplyvnejších skupín XX. storočia. Vo Veľkej Británii 5. augusta 1967 uzrela svetlo sveta mono verzia albumu The Piper at the Gates of Dawn (Gajdoš v bráne úsvitu). Názov pochádza zo siedmej kapitoly knihy Kennetha Grahama Vietor vo vŕbach alebo žabiakove dobrodružstvá.

Nahrávka bola prvým dielom psychedelického rocku. Tento hudobný štýl bol ovplyvnený užívaním halucinogénnych látok ako napríklad meskalín a LSD, ktoré vyvolávajú zrýchlené myslenie bohatú predstavivosť a nadmierou fantázie.
Debutový slbum Pink Floyd nahrávali v štúdiu Abbey Road, prestížnej ikone nahrávacích štúdií v Londýne. Nachádza sa v štvrti Westminster. V tom čase keď v ňom nahrávala vtedy ešte neznáma skupina Pink Floyd, v susednom štúdiu The Beatles nahrávali slávny album Stg. Peper’s Lonely Hearts Club Band. Jednou z pesničiek na tomto albume The Beatles je Lucy in the Sky with Diamonds. Médiá si všímali, že podstatné mená názvu pesničky vytvárajú skratku dogy LSD. Záľubu v tejto droge našiel hlavne gitarista skupiny Pink Floyd Syd Barrett, ktorý rád pod jej vplyvom improvizoval. V skupine okrem neho hral Roger Waters na basovú gitaru, Rick Wright na klávesové nástroje a Nick Mason na bicie nástroje. Debutový album je jediným, na ktorom sa podieľal ako hlavný autor, hráč na gitaru a spevák Syd Barett. Pretože nezvládol drogovú závislosť, v skupine ho musel nahradiť jeho priateľ David Gilmour. Pink Floyd zložili skladbu venovanú Sydovi Barrettovi – Shine On Your Crazy Diamond. Za pol storočia Pink Floyd nahrali 15 štúdiových albumov a predali 250 miliónov nosičov.
Album The Piper at the Gates of Dawn obsahuje pesničky o vesmíre, strachu, trpaslíkoch, bicykli, či rozprávkach. Krátke texty sú oddelené inštrumentálnymi pasážami, ktoré sú plné zvukových experimentov. Na titulnej strane obalu albumu je fotografia, ktorú urobil Vic Singh pomocou viachrannej šošovky, ktorú skupina dostala do daru od gitaristu The Beatles Georga Harrisona.
Skupina Pink Floyd sa postupne prepracovala k úspechu. Jej prvé koncerty publikum zaujali preto, lebo sa sprevádzali svetelnými efektmi a dopĺňali filmovými projekciami. Tejto tradícii zostala skupina verná. Koncom šesťdesiatych rokov skupina nahrávala jeden album za druhým. Svoj štýl začala vytvárať na albume Meddle. Je na ňom 23 minútová skladba Echoes. Táto kompozícia bola predchýrom formy skladieb na albume Dark Side of the Moon. Stal sa jedným z najpredávanejších albumov všetkých čias. V druhej polovici sedemdesiatych rokov bola skupina pod vplyvom Rogera Watersa. Poslednými albumami skupiny, ktoré ovplyvnil bola rocková opera The Wall o despotizme, psychologických traumách, detstve, ale aj The Final Cut ako spomienka na otca Rogera Watersa, ktorý zahynul v 2. svetovej vojne. Istý čas skupina existovala v polorozpadnutom stave. Bez Rogera Watersa začala fungovať od roku 1986. Vydala bez neho niekoľko albumov. Posledný je z roku 2014. Smrť Ricka Wrighta znamenala aj koniec činnosti skupiny. Jej sklady sú aktuálne, pretože hovoria o problémoch, ktoré existujú aj dnes.

 

Arnold Lane (Z albumu The Piper at the Gates of Dawn)
(Syd Barrett)

Arnold Lane mal zvláštnu záľubu
Zbieral prádlo
Za úsvitu zo šnúr
Vždy mu skvele padlo
Na stenu zavesil zrkadlo
Cez nebeskú modrú
Obraz je neostrý
Vykopal ho

Ó Arnold lane
Nie je to rovnaké
Skúša ďalšie dva kusy
Aby vedel dva
Aby si bol istý
Prečo nevidia ho

Arnolde Layne, Arnolde Layne, Arnolde Layne,
Arnolde Layne.

A už ho chytili – odporný typ človeka
Dali mu čas
Dvere sa zabuchli, zarinčali reťaze, nenávidia ho

Ó Arnold lane
Nie je to rovnaké
Skúša ďalšie dva kusy
Aby vedel dva
Aby si bol istý
Prečo nevidia ho

Arnolde Layne, Arnolde Layne, Arnolde Layne,
Arnolde Layne, Viac razy to nerob

Bosco Verticale je vzorom pre projekt Treenium

10.08.2017

Ľudstvo v procese evolúcie občas zabúda na to, aby malo rado a vážilo si svoju vlastnú planétu. Pokiaľ „deti“ vyrástli, Mama-Zem si vytrpela veľa zlého, škodili jej. Mnohé fabriky, závody, prevádzky, rôzne druhy dopravných prostriedkov denne vyhadzujú do atmosféry neutešujúce množstvo škodlivých látok, solí, ťažkých kovov a iných chemických látok. [...]

Nobelova cena za ekonómiu 2016 – za rozvoj teórie kontraktov

05.12.2016

Cena Švédskej národnej banky za ekonomické vedy pamäti Alfreda Nobela (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), neoficiálne Nobelova cena za ekonómiu. Cenu udeľuje raz ročne Švédska kráľovská akadémia vied. Je najprestížnejšou cenou v oblasti ekonomických vied. Na rozdiel od ostatných cien, ktoré sa udeľujú na špeciálnej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5348x
Priemerná čítanosť článkov: 1783x

Autor blogu

Kategórie